Internet of things zonder batterijen?

Wiliot, de uitvinder van de batterijloze tags voor het Internet of Things (IoT), is gestart met de massaproductie van haar bluetooth-tag. Een nieuwe revolutie in de wereld van "slimme toestellen"?

Stel je een Bluetooth-chip voor met een onbeperkte levensduur (want het heeft geen batterij nodig), een kleine sticker met rekenkracht en sensoren, voor een fractie van de prijs. Dit alles voor een draadloos toestel dat signalen uitzendt naar zijn omgeving via Bluetooth. Deze uitleg kan je vinden op de website van Williot en vat heel beknopt samen waarom deze technologie zo bijzonder is. De Wiliot IoT-tag vangt omgevingsenergie op en heeft daardoor geen batterijen nodig.

Slimme labels?

De chips spelen een belangrijke rol in de Internet of Things technologie. Huidige IoT-apparaten hebben een stabiele stroombron nodig om te functioneren en te communiceren met hetinternet. Voor slimme verpakkingen zouden de Wiliot technologie voor slimme labels kunnen zorgen die bijvoorbeeld continue de temperatuur van elk product monitoren of het zou producten actief kunnen volgen en lokaliseren in magazijnen en winkels. De kleine Bluetooth-chip heeft de grootte van een postzegel en is in staat om - substantieel - energie te verzamelen van omgevingsfrequenties, zoals Wi-Fi, Bluetooth en cellulaire netwerksignalen om de ARM-processor aanwezig binnen, waardoor je verbinding kunt maken met een reeks apparaten.

De energie is voldoende om de chip en sensoren van stroom te voorzien, maar ook om te communiceren met elk stukje infrastructuur dat Bluetooth ondersteunt (telefoons, routers, computers, tv's, enz.) Wat de Wiliot technologie bijzonder maakt zijn de lage instapkosten en de kleine vormfactor waardoor het dichter bij een tag staat dan bij een volledig IoT-apparaat. En in tegenstelling tot de UHF RFID tags die voor de benodigde dekking speciale lezers nodig hebben, maken Wiliot-tags gebruik van de bestaande infrastructuur om stroom te oogsten en ook om te communiceren en gegevens te delen met de cloud.

De chip maakt gebruik van een op maat gemaakt besturingssysteem dat werkt op nanowattvermogen en communiceert met de cloud via standaard Bluetooth. De kosten lijken een orde van grootte goedkoper te zijn dan RFiD.

Technologie staat niet stil dus. Benieuwd naar de vele mogelijkheden!

Ook interessant